сряда, 14 декември 2011 г.

Ароматна кализия-домашен женшен

Днес няма да ви карам да ходите дори и до зеленчуковата си градина, нито пък в тази на съседа:))) След днешната стачка вероятно сте уморени, но до като чакаме правителството и синдикатите да вземат едно разумно решение относно реформите в пенсионната система и ... ще ви запозная с едно тайнствено стайно саксиено цвете. То може да бъде вашият домашен лекар, нарича се ароматна кализия. Освен декоративната му стойност в стъблото и листата на растението се крият невероятни свойства - да лекува редица заболявания, които съвременната фармацевтична наука и практика понякога се оказват безсилни да преборят. Отскоро си го отглеждам, подарък ми е от моята приятелка Димка-шеф на ЕТ “Самодива”. Тя отглежда над 100 саксии с това цвете в своя дом и миналата пролет ми изпрати в колетче една малка саксийка, от която закачливо надничаше едно стръкче . Вече е пораснало голямо и преди три седмици си направих първия спиртен извлек от два неговите ластуна. Вижте го как изглежда.


Ароматната кализия (Callisia fragrans) е многогодишно цвете и принадлежи към семейство Commelinaceae. За негова родина се смята Мексико. В природни условия расте и в тропичните и субтропичните области на Централна Америка, Антилските острови и Югоизточна Азия. Тя е непретенциозно, топлолюбиво, водолюбиво и слънцелюбиво цвете, което за разлика от роднините си (изящната и теуантепекската кализия), расте изправено. Интересното е, че освен изправеното стъбло, което е месесто и достига на височина 70-80 см, развива и хоризонтални стъбла, подобни на лиани(ластуни). Листата на изправените стъбла са големи, ланцетовидни, достигат до 20-30 см дължина  и ширина 4-6 см. По външен вид приличат на малка царевица.


Ластуните (виждат се в едър план, провесени надолу) са многоколенни, достигат обща дължина над 100 см и са покрити с недоразвити листа. Накрая завършват с облистена розетка от листа - метличка.  Макар и рядко, кализията цъфти с дребни под 1 см цветчета, събрани в метловидно съцветие. Те излъчват силен, нежен приятен аромат, наподобяващ момината сълза, откъдето идва и името на растението.

За лечебни цели се използват стеблото, ластуните и листата, както и сока от надземната част на цветето.  
В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и стероидите, на широката гама от витамини и микроелементи(желязо, хром и мед), които задържат развитието на раковите клетки. Флавоноидите в сока на кализията са кварцетин и кемпферол, които намаляват крехкостта на кръвоносните съдове, действат диуретично и успокояващо,  усилват действието на витамин С.

Те притежават противовъзпалителни свойства, спомагат за зарастването на рани, изгаряния и различни травми, приети вътрешно спомагат за зарастването на язви на стомаха и дванайсетопръстника, имат жлъчегонно и противотуморно действие.

Кварцетинът има противоракова активност и е ефективен антиоксидант, диуретик и спазмолитик. Използва се при алергии, хеморагична диатеза, чупливост на капилярите, нефрит, ревматизъм, сърдечно-съдови, очни и дори инфекциозни заболявания.

Кемпферолът укрепва съдовете, действа тонизиращо, противовъзпалително, извежда от организма токсичните вещества и е ефективен диуретик. Прилага се при лечение на различни възпалителни процеси, при алергии и нарушения в работата на пикочоотделителната система.

Стероидите в състава на растенията се наричат фитостероиди. Те притежават естрогенна активност, а също така и антибактериални, антисклеротични и противотуморни свойства. Фитостероидите се използват при онкологични заболявания, а също така и при лечение на болести на простатата, еднокринната система и нарушения на обмяната на веществата.


 


Ароматната кализия е прочута като мощен имунен щит и растителен биостимулатор, който подсилва имунната система, а тя от своя страна премахва болестните състояния.
Владимир Огарков посвещава дълги години на изследването на лечебните и токсичните свойства на ароматната кализия.Той е този, който пръв още преди двадесет години направи популярно по света това лекарствено растение със своята книга “Кализия - чудодейната билка от Русия срещу болестите на века”.
В момента на книжния пазар може да се намери книгата “Златните рецепти на руската народна медицина: Кализия - чудодейната билка от Русия” на издателство Хомо Футурис. В книгата ще намерите лечебни рецепти, използвани от известни руски лечители, сред които са Владимир Огарков, Александър Кородецки, К.Г. Ткаченко, Роза Трофимова, Александра Алексеевна и много други. Аз закупих тази книга тази пролет, като я поръчах в книжарница “Пингвините”, която се намира в подлеза до Ректората.
В Руската народна медицина препаратите от това растение се използват при заболявания на стомашно- чревния канал, жлъчния мехур, бъбреците, при бронхиална астма, алергия. Те успешно облекчават болките с различна локализация, премахват сърбежите, ускоряват зарастването на рани, изгаряния, измръзвания, травми и счупвания, лекуват дерматити, лишеи, екземи, язви, кисти. Има много случаи на избавяне от алкохолна и никотинова зависимост с помощта на препарати от колизия.От десетилетия руски лечители успешно са лекували и лекуват тумори и рак с кализия.
В българската народна медицина и фитотерапия кализията доскоро не бе позната. Колективът на ЕТ “Самодива” отскоро прилага успешно опита на руски  лечители и е разработил редица билкови продукти от кализия: елексири, екстракти, емулсии, мехлеми, балсами.  Забелязали са, че тя е особено ефективна при лечение на болести на ставите и гръбначния стълб, ревматизъм, артрит, артроза, радикулит, хемероиди, запек, гастрит, колит, екземи, алергии псороазис, очни заболявания, бронхиална астма, неврози, депресия, кисти, миома, безплодие и като помощно средство при лечението на диабет.
 Практиката му показва, че употребата на ароматна кализия в съчетание с изготвените билкови комбинации по рецепти на стари ловешки билкари води до отлични резултати. Тя помага по-лесно да се усвоят от организма използваните билки и засилва тяхното действие. Резултатът е успешно справяне с болестта.

 

Преди да се започне лечение с кализия е препоръчително да се проведе очистване на организма. Особено е ефикасен метода на Хулда Кларк с извлек от орехи, и капсули с карамфил и пелин. За този метод съм писала няколко пъти, последно тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/novini/2011/10/15/bilkova-programa-za-pylno-izchistvane-na-organizma-po-metoda.835598
Технологията за приготвянето на споменатите лечебни средства от кализия не изискват специална апаратура и приспособления и могат да се приготвят в домашни условия В зависимост от заболяването се използват различни части от растението (основно стебло, ластуни и листа) в различна концентация. Това ще бъде тема на следващ постинг.
Снимките съм правила преди две седмици, а инфото за лечебните свойства на кализията съм взела от няколко сайта в нета, както и от книжката “Кализия - чудодейната билка от Русия”.

2 коментара:

  1. Поздрави!

    Съвет - махни проверката с буквите - неприятно е да го попълва човек на всеки кометнар.
    Тук не е като в блог.бг и няма нужда от цетка.

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам представа как да го направя. Поздрави!!

    ОтговорИзтриване