сряда, 14 декември 2011 г.

- Какво можем да си приготвим от ароматната кализия и как

Тук ще ви разкажа какво можем да си приготвим от различните части на ароматната кализия, за лечебните свойства на която ви написах в предишния си постинг.
Информацията ми е основно от книгата “Златните рецепти на руската народна медицина: “Кализия - чудодейната билка от Русия” на издателство Хомо Футурис, като към нея съм прибавила и опита на ЕТ “Самодива”.


Както вече ви писах, технологията за приготвянето на споменатите лечебни средства от кализия не изискват специална апаратура и приспособления и могат да се приготвят в домашни условия В зависимост от заболяването се използват различни части от растението в различна концентация.
Основното, което трябва да се знае при приготвянето на препарати от ароматна кализия, че не бива да се използват метални съдове и прибори. Листата, стеблата и ластуните трябва да се режат с костен или пластмасов нож, размачкват се в стъклени, порцеланови или пластмасови купички и хаванчета. За варене се използват емайлирани тенджерки. При съприкосновение с метал се губят лечебните свойства на кализията.Хоризонталните стебла, така наречените ластуни (дадени в близък план горе) са съставени от множество коленца и могат да се използват за лечебни цели само ако са достигнали своята зрялост. Тогава те се оцветяват в лилаво и дължината им е в размер на 10-12 коленца.
Маслен извлек: Използва се при лечение на кожни заболявания, артрити и всякакъв вид масаж. За приготвянето му се използва както сокът на кализията, така и на ситно нарязани стъбла, листа и ластуни.
Първа рецепта: 20-25 колена от ластуни кализия се надребняват и слагат в огнеупорен съд, заливат се с 1 л. слънчогледово или маслинено олио и съдът се поставя в предварително затоплена до 40 градуса фурна. Задушава се около 8 часа, след което се прецежда през марля и се налива в съд от тъмно стъкло.Съхранява се на тъмно и студено място.
Втора рецепта: Пресните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. С помощта на дървена лъжица се смачкват, за да се получи кашица. Тя се пресова през марля, за да се отдели сока, който се смесва в съотношение 2:3 със слънчогледово или маслинено олио. Разбърква се до хомогенизиране и се остава се да престои на хладно и тъмно 3 седмици преди употреба.
Трета рецепта: От стебло с дължина 10 см. и 2-3 листа с дължина над 20 см. се изтисква сока и се слага в стъклено тъмно шише в хладилник, а остатъците се заливат с 1.5 чаша зехтин.Остават се да киснат 3 седмици и се прецеждат. Към готовият маслен извлек се прибавя половината от сока. Съхранява се на тъмно и студено място. Особено е подходящо за разтривка на болни стави през ден.
Мехлем: Приготвя се на основата на детски крем, вазелин, свинска или друга животинска мас, краве масло. Използва се за лечение на натъртвания, измръзвания, трофическа язва, артрити, артрози, различни кожни заболявания, за разтривки при простудни заболявания.
Първа рецепта: Свежо набраните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Смачкват се на кашица и към нея се прибавя детски крем, вазелин или чиста прясна свинска мас в съотношение 2:3. Двата компонента се разбъркват заедно и стриват до пълно хомогенизиране. Полученият мехлем се поставя в тъмна кутийка и се съхранява на прохладно място.
Втора рецепта: От свежи листа и стъбла се изстисква сок по оказания по-горе намчин и се смесва с детски крем, вазелин или свинска мас в съотношение 1:3. Разбърква се и се съхранява на прохладно място.
Трета рецепта: Предварително се изсушават листа от кализия. Подготвената суровина се стрива на прах и се смесва с крем, вазелин или мас в съотношение 1:1. Съхранява се в стъклен съд в хладилник.


 Спиртен извлек: Те са най-често употребяваното лекарствено средство Спиртни извлеци с различна концентрация се използват за прочистване на организма от токсини и шлаки, а също така за лечение на остеохондроза, травми на ставите, ударените места, следоперационни сраствания, полипи, миоми, фиброми, заболявания на дихателната система, включително туберкулоза и астма. За приготвяне на спиртен извлек се използва както цялото растение, така и ластуните му с кафеникаво-виолетов цвят, разделени на коленца. Технологията на приготвянето им принципно е една и съща, може да се използва водка, ракия и медицински спирт. В зависимост от градусите на алкохола и количеството на растителната суровина извлекът може да стане по-концентриран или по-слаб. В зависимост от болестта променливи величини са количеството и концентрацията на спирта, количеството на кализията и режимът на лечението.
Важно: От основното стъбло на кализията може да се приготвя спиртен извлек (4-5 коленца с 500 мл. силна ракия или 70 градусов спирт), който се използва само за разтривки при ставни болки и остеохондроза.
Силен спиртен извлек: Четири ластуна с по 15-20 коленца се нарязват и слагат в еднолитров буркан, който се допълва с водка или 40 градусов медицински спирт. Затваря се плътно и се оставя 30 дни на тъмно и хладно мясно, може и в хладилник. Препаратът е подходящ за разтривки.
Средно-силен спиртен извлек. Вземат се 12 узрели междуколенни възела (коленца) на ластун, нарязват се на ситно, поставят се в еднолитрова стъклена бутилка. Заливат се със 750 мл 4о градусов медицински спирт или водка. Бутилката се запушва и стои 14 дни на тъмно място при стайна температура, като всекидневно се разклаща. При правилно съхранение спиртът се оцветява в тъмно-зелено. След това се прецежда и се съхранява в тъмна бутилка на прохладно място.. Подходящ е за профилактика: 3 месечен прием, като 3 седмици се пие по 1 ч.л. извлек два пъти дневно, 40 мин. преди ядене, а една седмица се почива. Този извлек е подходящ и за лечение на бронхиална астма, като курса на лечение е 6 месечен: 3 седмици се по 1 ч.л. извлек три пъти дневно, 40 мин. преди ядене, а една се почива Ако този извлек се направи по същия начин, но със 70 градусов спирт ще се получи извлек с мощно имунокоригиращо действие.
В книжката има 10 рецепти за получаване на такъв извлек, подходящ за различни заболявания.
Отвари. Отварите от ароматната  кализията се използват за лечение на повечето болести, описани в предния постинг. За разлика от запарките тук се избягва продължителната термична обработка. Освен това при отварите се използват всички зелени части на растението: стъбла, ластуни, листа.
Отвара за лечение на запек. Две междувъзлия на ластун или два по-малки листа на кализия се нарязват ситно и се поставят в чист емайлиран съд. Заливат се с половин литър студена вода и се загряват до кипване, без да кипи. Снема се от огъня и се оставя в покой в продължение на 7 часа. Получената отвара се прецежда в тъмна стъклена бутилка и се съхранява на прохладно място. Употребява се по 1 с.л. 3 пъти дневно 40 мин. преди ядене.
В горепосочената книжка има указания за използването на различни препарати от ароматната кализията при 71 вида заболявания. Интересното е, че това става в съчетание с други билки и средства от народната медицина.
ЕТ “Самодива” също използват билкови рецепти на стари ловешки билкари и ги съчетават със спиртните извлеци от ароматна кализия.   
За вътрешен прием приготвя 70 градусови спирни извлеци от листа и узряли ластуни с 18 коленца, а за външна употреба използва основното стебло на кализията и пак 70 градусов медицински спирт. 
Ако някой от вас не може да си намери книжката, но му е необходима рецепта за дадено заболяване с прилагане на лечебна кализия и други билки да ми пише на лични. Ще имам грижата, ако има в книжката рецепта за това заболяване, да я постна в блога.
Който няма време да се занимава с отглеждане на кализия, но иска да използва продукти от нея, може да си ги поръча от ЕТ ”Самодива” тук:Моят опит : От две години имам проблеми със средните стави на три пръста от ръцете. Започнаха с подуване и  болки, вследствие почистване след майстори  (направен ремонт на жилище). Нали знаете за приказката-хванала се царската дъщеря на работа...., та и аз така, само дето си нямам корона :)))  Опитах да ги лекувам с мои билкови комплекси, употребявах външно какви ли не кремове, включително и с морска луга, изготвени от специалисти от БАН, но с малък временен ефект. От пролетта използвам два спиртни извлека от ароматна кализия, производство на ЕТ “Самодива”-вътрешно и външно, билков комплекс и крем за стави, приготвениот тях по рецепта на стари ловешки билкари . Включих и продукти от алое на немската фирма LR, в резултат на което в момента ставите ми са по-малко подути и не са болезнени, което ще рече че има подобрение. Видно е, че извлека от ароматна кализия наистина спомага за по-доброто усвояване на другите билки и засилва тяхното действие, както са установили от ЕТ”Самодива”.
 По начало ставните проблеми-артрит, артроза, ревматизъм са изключително много трудни за лечение и съвременната медицина прилага само облекчаващи препарати и процедури. Някъде четох, че който успее да се пребори с тези заболявания ще му дадат Нобелова награда.
Това лято през август моята съседка Ирина от с.Макоцево, която има варикозни рани на краката, счупи шийката на дясната тазовата става. Тя е диабетичка и при нея по начало е затруднено зарастването на рани и счупвания. От ЕТ“Самодива” вече на няколко пъти й изпратиха спиртен извлек от ароматна кализия, както и специален крем за мазане, правен по рецепта на ловешки майстори и тя се чувства вече много по-добре, раните една по една заздравяват. Обмяната на веществата й се нормализирала напълно, а по-рано не е имала дефекация в продължение на 10 дена.
Искам да подчертая, че пратките са напълно безплатни, тъй като тя е в тежко материално състояние и  публично да благодаря за грижите, които тези хора полагат към нея, както и духовната подкрепа и кураж, които й дават да преодолее този тежък за нея момент.
  
90% от билките за които пиша в моя блог в блог.бг лично съм изпробвала или имам впечатления от прилагането им върху близки и приятели. За лечебната кализия изчаквах да придобия личен опит, както и да порасне моето цвете, за да ви го покажа на снимка. Надявам се да ви е било полезно и интересно.  Горните снимки са правени от мен на ароматна кализия, кято отглеждам от пролетта.

Ето няколко снимки и от нета:Важно: Препаратите от кализия не се препоръчват за използване от малки деца.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:
или

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар